Web design

Att skapa och illustrera hemsidor kallas för webbdesign och utförs av en webbdesigner. En hemsida måste vara smakfullt utformad samtidigt som all navigering och alla menyer ska fungera. Därför är webbdesign något konstnärligt men även tekniskt. Idag när vi har ju har en uppsjö av hemsidor och appar finns det ingen brist på jobb för en webbdesigner. Arbetsuppgifter varier också mycket vilket gör designeryrket till ett innovativt och kreativt jobb.

Om webbdesign

Detta gör att man brukar dela upp webbdesign i två olika steg. Först steget att jobba med är den illustrativa designen av en hemsida och det andra steget är översättningen av denna design till HTML- kod, stilmallar och andra sorters koder. Så programmering kommer in även här.

Utöver de två grundläggande stegen i webbdesign som jag redan nämnt är det viktigt att tekniken på en webbsida är smidig och lätthanterlig. Detta kallas för den funktionella delen och är också väldigt viktig för en hemsida. Här ser man till att menyer, sökfunktioner, navigering m.m. fungerar felfritt. Detta kallas för interaktionsdesign och styr över hur indelningen av webbplatsens innehåll sker. En webbdesigner använder sig av många olika programmeringsverktyg när en hemsida skapas. HTML, Javascripts och XML är exempel på dessa verktyg. För bilder används bildredigeringsprogram som Photoshop och Fireworks.

webbdesign

Att jobba som webbdesigner

Webbdesigner är ett varierande och kreativt yrke. En del företag har en fix idé om hur de vill ha sin webbsida designad medan många i mångt och mycket ger designern fria händer att utforma hemsidan efter eget tycke och smak. De uppgifter som ingår i webbdesignerns arbete är bland annat: kundkontakt, bygge av hemsidor, föreslå teckensnitt, färger och former, samt infoga bilder, logotyper och menyer.

Företag och myndigheter är regelbundna kunder när det gäller designjobb av hemsidor. För dem är deras ansikte utåt mycket viktigt för att ge ett seriöst och attraktivt intryck. Därför anlitar man ofta professionella yrkesmän när detta blir aktuellt. På större företag har man nästan alltid en eller flera anställda webbdesigner som har ansvar för företagets hemsida. Många webbdesigners har sitt eget företag och gör frilansjobb.

Lära sig designa hemsidor

Det finns några saker att tänka på om man vill börja designa internetsidor. Först och främst är det viktigt att inte proppa hemsidan med information. Ofta blir det för mycket och besökaren orkar inte ens börja läsa innan hon stänger ner sidan. Reducera innehållet och ta bara med det viktigaste. Försök att fånga besökarens uppmärksamhet med stora bilder, lite text, och en tydlig meny. De bilder och typografi du väljer kommer att påverka hur helhetsintrycket av hemsidan blir och är viktigt. Vilken känsla eller grafiskt uttryck vill du förmedla? Men, även fast designen är väldigt central är hemsidans funktionalitet ännu viktigare. Så fokusera inte mer på designen än vad du gör på hemsidans upplägg, menyer och navigering.

Om du vill utbilda dig till webbdesigner är Mediaprogrammet på gymnasiet en bra grund. Om du inte har den kan du söka in till en av de många yrkeshögskoleutbildningarna med inriktning mot webbdesign.